کارآفرینی و ارتباط آن با دیگر حوزهها
مجمع ایران محلی است که با هدف تسهیل ارتباط میان خانوادة اکوسیستم استارتآپی، اعضای مراکز رشد و پارکهای علمی و فناوری، دانشجویان، کارآفرینان جوان، علاقهمندان به کارآفرینی، کارآفرینان و صاحبان کسبوکار بهویژه کسبوکارهای نوپا و دانشبنیان از سراسر کشور، بهوجود آمده است و برنامههای آموزشی مختلفی را نیز شامل میشود.
مجمع جهانی کارآفرینی جوانان با هدف الگوبرداری، از متخصصان و مدیران ارشد شرکتها دعوت کرده است. هرکدام از آنها در این مجمع به ارائه سخنرانی خود در زمینههای مرتبط با کارآفرینی در توسعه نوآوری و کارآفرینی پرداختند. سخنرانان ویژهای در دومین روز از مجمع جهانی کارآفرینی جوانان شرکت داشتند و بهترتیب مباحثی مانند کسب مهارت، استفاده از فرصتها، افزایش ریسکپذیری، بهبود زیرساختها، اهمیت نوآوری، کسب ثروت از طریق اقتصاد دیجیتال و فینتکها را عنوان کردند. همچنین مدیرانعامل شرکت apply board و کمپ استارتآپی station off نیز در این مجمع سخنرانی کردند.
تغییر و تبدیل، یکی از واضحترین و مسلمترین حقایق این جهان است و در طبیعت نیز، همواره چیزی به چیز دیگر تبدیل میشود. تواناییهای انسان هم محدود نمیشوند و قابلیت تغییر و بهبود را دارند.
در همین خصوص، دکتر نادر آل ابراهیم مدرس مهارتهای پژوهشی در مالزی و ایران در حوزة افزایش رویت پذیری و ضریب تأثیر تحقیقات در چهاربخش به ایراد سخنرانی پرداخت. او معتقد بودند که توانایی بالقوه نباید مانع تواناییهای بالفعل باشند، بهاین معنی که نباید فقط به توانمندیهای حال حاضر تکیه کرد بلکه باید به مهارتهایی که میتوانیم کسب کنیم نیز بپردازیم.
ممکن است اتفاقات زیادی در طول انجام کارها رخ دهد، اما نتیجه کار اهمیت دارد. پس باید هر چه در توان هست را به بهترین شکل به کار گرفت. سعی کنید هدف خود را بسیار بالا قرار دهید و مانند موفقترین افراد رفتار کنید. تظاهر به عالی بودن هم میتواند باعث پیشرفت شود و لزوماً نیاز نیست در عالیترین مرتبه قرار داشته باشید. همچنین تمرکز بر روی کل و دیدن تمامی اجزا بسیار مهم است. سعی کنید به کل اهمیت دهید و شباهتها را ببینید.
چگونه کارآفرین شویم؟ اگر میخواهید کارآفرین شوید، همیشه وقتی فرصتها به سمت شما میآیند، در مکان مناسب باشید تا از آنها استفاده کنید. اگر حواستان نباشد، فرصتها از دست خواهند رفت. باید خود را آماده کنید تا دیدگاهی وسیع داشته باشید و بتوانید یک تحول ایجاد کنید.
انوش مستوفی، بنیانگذار و مدیرعامل ریفرالزلینک در سیلیکون ولی آمریکا، از سخنرانان مهم مجمع، بر این موضوع تأکید داشت که دانش و مهارت خود را به یک موضوع محدود نکنید. اگر تخصص شما فناوری است، دربارة اقتصاد و دیگر کسبوکارها بدانید، زیرا شما به دیدگاه وسیعی نیاز دارید. ویژگی دیگری که اهمیت دارد، توانایی مقاومت است. مقاومت، یک توانایی روانی است که به شما کمک میکند تا بتوانید پس از سختیها دوباره سرپا بایستید و از عوامل موفقیت محسوب میشود.
کارآفرینی ارتباط مستقیمی با ریسکپذیری دارد. پروفسور میریام برد، مدیر مرکز جهانی شرکتهای خانوادگی در مدرسه مدیریت دانشگاه فنی مونیخ آلمان، نیز در اینباره توضیح داد که توصیفات مختلفی دربارة کارآفرینی وجود دارد. کارآفرینی دنبالکردن یک فرصت و اجرای ایدههای جدید و یافتن راهحل است. کارآفرینی شامل جنبههای متفاوتی است و شامل فرایند خلق است.
این کار نیاز به زمان و انرژی زیادی دارد همچنین کارآفرینی به این دلیل اهمیت دارد که این فرایند به شدت بر روی توسعة اقتصاد تأثیر میگذارد و این پتانسیل را دارد که استانداردهای زندگی در کشور را افزایش دهد.
در هر کشوری زیر ساختهای تعیینکنندهای شکلگرفتهاند که از بیرون بهعنوان سیستم اقتصادی دیده میشوند. دکتر حامد تاجالدین، بنیانگذار و مدیرعامل آچاره و اوبار استاد مدعو دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف نیز در موزه ارتباطات حاضر شد و به ایراد سخنرانی پرداخت.
«زیرساختهای نوین باید کمککنندة اکوسیستم کارآفرینی باشند نه مانعی برای آنها». باید شرایط در زمینههای مختلف فراهم شود تا استعدادهای کشورمان در منطقه حرفی برای گفتن داشته باشند. شرکتها و کسبوکارهای سنتی هم باید عملکرد خود را بهسرعت با تکنولوژی همگام سازند.
چرا امروزه نوآوری اهمیت بسیاری دارد؟ بایبارس آلتونتاس، رئیس مجمع جهانی سرمایهگذاران WBAF در اینباره پاسخ داد که دولتها و اکوسیستمهای امروزی هوشمند هستند. نوآوری باعث ایجاد مالیات و عدالت اجتماعی میشود. چالش کارآفرینان امروزی دسترسی به سرمایهای هو.شمند است.
یعنی آنها به جز سرمایة مالی به راهنمایی و شبکهیابی نیز نیاز دارند. کارآفرینان باید طرز فکر سرمایهگذاران را بشناسند و بدانند چرا سرمایهگذاری میکنند و چه اهداف و انتظاراتی دارند. اگر کارآفرینان میخواهند اقتصادی پایدار برای استارتآپ خود بسازند، باید بهخوبی پول سرمایهگذاران را پس بدهند.
دکتر مهدی محمدی معتقدند تدبیرهای مهمی وجود دارد که اگر به آنها نپردازیم مسیر کارآفرینی و توسعة کسبوکار، مسیری نخواهد بود که منافع فردی، منافع شرکتی و منافع ملی را به همراه داشته باشد. برای تبدیل
شدن ایران به کشوری که در حال جهش است و شکافی میان آن و کشورهای توسعهیافته نیست، باید درآمد سرانه این کشور در سال بهازای ۸۰ میلیون ایرانی حدود یک تریلیون دلار باشد.
اما خلق این ثروت باید چگونه انجام گیرد؟ خلق ثروت از طریق وارد شدن به دنیای بزرگ اقتصاد دیجیتال ممکن میشود و باید اقتصاد نوین جایگزین اقتصاد سنتی ایران شود. دکتر محمدی لایههای اقتصاد دیجیتال را به شکل زیر معرفی کردند:
- زیر ساختهای مخابراتی که عرضه میشوند
- اقتصادهای اشتراکی و اقتصادهای پلتفرمی
- هوشمندسازی تمامی حوزههای سنتی
آینده از آن کسانی است که چابک هستند و میتوانند مسائل را بهخوبی ببینند و سریع تصمیم بگیرند. در حوزة فناوری پرداخت، فینتکها (فناوری نوین) موفق خواهند بود. فینتک به معنی کاربرد نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی است، مهندس اسلامی، مدیرعامل هلدینگ فناوری نگاه، اعلام کرد که بانکها به سه طریق میتوانند به فین تکها کمک کنند:
- استفاده از فین تکها بهعنوان Factory Software
- سرمایهگذاری توأمان با دادن بازار
- کمک به ایجاد Neobank
در بسیاری از مواقع ایدههای شرکتهای استارتآپی از دل شرایط سختی بیرون میآیند که برای افراد، در زندگی معمولی رخ میدهد. اگر تاریخچه استارتآپهای بزرگ دنیا را بررسی کنیم، خواهیم دید که ایدههای کارآفرینان برجسته از طرح یک پرسش و یا بهخاطر شرایطی که افراد داشتند، به وجود آمدند.
در همین خصوص مهدی بصیری مهاجرت خود و برادرانش به کانادا را مثال زد و شرایط سخت و زمان زیادی که صرف این کارکردهاند را توصیف کرد. باتوجهبه این موضوع تصمیم گرفتند در سال ۲۰۱۵ سایتی بهنام ApplyBoard را راهاندازی کنند که دانشجویان و دانشآموزان بتوانند بهراحتی و در مدتزمان کم از طریق آن پذیرش بگیرند و برای تحصیل از کشور خارج شوند.
کارهای ویزای دانشآموزان و دانشجویان نیز از طریق این سایت انجام میشوند و همچنین امکان گرفتن پذیرش از ۱۰ کشور برای آنها وجود دارد. وی در ادامه گفت: موقع شروع هر کسبوکاری با سختیهای زیادی مواجه میشویم، اما با سختکوشی، پشتکار و تلاش بسیار میتوانیم از پس سختیها بربیاییم.
برای راهاندازی اکوسیستم استارتآپی در کشور باید ارگانهای مختلف شورای توسعه، مانند تربیت کارآفرینان، آموزش سرمایهگذاران، تربیت دانشگاهها در راستای کارآفرینی، تنظیم و تسهیل دولت در موضوع کارآفرینی و غیره را راهاندازی کنیم. دکتر داود مرادخانی، رئیس پارک علم و فناوری استان زنجان از آخرین سخنرانان مهم در این مجمع بود.
وی معتقد است برای توسعه اقتصاد باید از اقتصاد سنتی به سمت اقتصاد دانشبنیان و از سمت اقتصاد دانشبنیان به سمت اقتصاد نوآورانه حرکت کنیم. در این راستا وظیفة پارکهای علم و فناوری در مقابل اکوسیستم کارآفرینانه این است: پارک مسئولیت ترویج توانمندی و تجاریسازی را برعهده دارد و در اکوسیستم علم و فناوری با ایجاد زیرساختهای لازم و آموزش روشهای ایدهپردازی کمک میکند به همین علت باید ایدهپردازی در فارغالتحصیلان نهادینه شود و با آموزش روشهای تولید محصول و ارائة مشاورههای مالی و آموزشهای تیمسازی کمک به راهاندازی استارتآپها میکند.
دکتر مولوی دبیرکل انجمن اقتصاددانان ایران دررابطه با مدیریت ریسک توضیحاتی ارائه داد. بزرگترین ریسک در اقتصاد ایران، ریسک دولتی است. در حوزة مدیریت ریسک، باید مواردی را رعایت کرد. برای سرمایهگذاری در شرایط تورم بالا باید سرمایه در گردش منفی وجود داشته باشد. چرخه در عملیات را باید تندتر و کوچکتر کرد تا ریسک کمتری را متحمل شد. باید به دنبال سود کمتر بود ولی طیف مخاطبان و فعالیتها را گستردهتر کرد. از توصیههای مهم ایشان این بود که بههیچوجه در حوزة کسبوکار، با حرف سایرین کاری را راهاندازی نکنید و با حرف کسی ناامید نشوید. شرایط را بسنجید و بعد وارد دنیای کسبوکار شوید.
رکسانا وزرا مدیرعامل استیشن اف پاریس (بزرگترین کمپ استارتآپی جهان) از فرانسه، آخرین سخنران و یکی از مهمترین و پرطرفدارترین سخنرانان در مجمع بودند و بهعنوان یکی از زنان موفق ایرانی در دنیا شناخته میشوند و دررابطهبا کمپ استیشن آف توضیح دادند.
استیشن اف بزرگترین کمپ استارتآپی دنیا است. در این کمپ یک هزار استارتآپ وجود دارد. همچنین چند تیم ایرانی هم در استیشن اف مستقر هستند. کارآفرینان از تمام دنیا میآیند و یکسوم جامعة این کمپ غیر فرانسوی هستند و حتماً لازم نیست با یک تیم در این کمپ شرکت کرد بلکه فقط حضور افراد در اینجا کافی است تا ایده و تیم شکل بگیرد. استیشن اف برای کمک به استارتآپهای جوان و توسعة بیشتر شکلگرفته است. رکسانا وزرا تنوع استارتآپها و حل مشکلات کسبوکارها از طریق استارتآپ را از اهداف این کمپ دانستند.
جمعبندی
کارآفرینی نهتنها باعث رشد افراد میشود بلکه موجب پیشرفت هرچه بیشتر جوامع نیز خواهد شد، لذا کارآفرینان باید سعی کنند که با کسب مهارتهای مختلف، ریسکپذیری و داشتن دیدگاه وسیع به رشد هرچه بیشتر کارآفرینی کمک کنند.
استفاده از اقتصاد دیجیتال و فناوریهای نوین نیز به رشد و توسعه کارآفرینی کمک میکند. همچنین کارآفرینان میتوانند با درک بهتر اهداف، سختکوشی، پشتکار و تقویت نگرش مثبت به موفقیت برسند.
منبع
(۱۳۹۹)، مجمع جهانی کارآفرینی جوانان، چهارمین مجمع جهانی کارآفرینی جوانان ایران، تهران، ایران
این مقاله توسط پارک علم و فناوری دانشگاه تربیتمدرس گردآوری شده است لذا تمامی حقوق این اثر محفوظ است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.